Thursday, December 23, 2004

Tor Nørretranders; Merk verden

Endelig har også europeiske vitenskapsmennesker tatt til seg at det har skjedd store endringer i hva menneskeheten vet om det fysiske miljøet vårt. Kvantemekanikk, kaosteori og kompleksitetsteori har dukket opp som sære fenomener i fysikkernes fortolkingsrom, men har i liten grad fått innpass som innspill og grunnlag for filosofi og menneskeforståelse i den europeiske tradisjonen.
Nørretranders ser på nyere fysikk og passer det sammen med sosiologi og psykologi for å forstå Mennesket. Han lykkes i veldig stor grad med å gjøre et hele av prosjektet sitt. Han tematiserer ting som bevissthet, ubevissthet, erkjennelse og hukommelse.
Hans hovedproblemstilling er hvordan enkelte mennesker kommer opp med helt nye og banebrytende erkjennelser. Og om hvordan disse menneskene selv forstår sine gjennombrudd. Fysikkeren Boltzmann er gjennomgangsfigur i den sammenhengen.
Den første delen kan bli litt tung hvis man ikke er bevandret i vitenskapshistorie eller fysikk, men det viktigste er ikke å forstå alt som står der. Viktigere og lettere tilgjengelig materiale kommer senere i boken. Selv om den er god og tykk er den forbausende lettlest.

-

No comments: