Tuesday, February 01, 2005

Bruce Sterling; Islands in the Net

En stor og tykk og typisk moderne amerikansk scifi roman. Etter en litt langsom start på et slags feriehotell i Galveston, Texas skyter ting fart. Det samles underlige datapirater fra flere deler av kloden for å ha et slags forsoningsmøte. En av dem drepes av en robot og helvete bryter løs. Hovedpersonen Laura trekkes inn i krigsutbrudd på Jamaica, i Singapore og Sahara.
Samfunnet har gått en smule i oppløsning, nettet er en egen kraft, nasjonalstaten har stort sett gått i oppløsning og multinasjonale selskaper spiller viktige roller.

Det er ikke helt klart at hovedpersonen er en representant for det gode, ei heller om de hun bekjemper nødvendigvis er onde. Hun gjør gale valg (ellers ville det blitt en kort fortelling) men er et helt menneske med motsetninger og personlighet.

Historien er på en måte en klassisk godt mot ondt, men det er så mange forskjellig aktører av high-tech typen og forskjellige sosiale og politiske konstruksjoner at det ikke er helt som i gamle dager.
Det er mange artige detaljer, både på beskrivelsene av konfliktene, menneskene som dukker opp underveis og de tekniske dingsene de befatter seg med. Kreativt.

Historien har det litt tregt til å begynne med. Men den kommer seg, midtpartiet gled fort unna. Slutten skal jeg ikke avsløre på annen måte enn å si at jeg er veldig glad for at forfatteren ikke falt for ristelsen til å gjøre en skikkelig hollywood greie ut av det.

Boka anbefales selv om den er gode 15 år gammel, så har den noe i seg som fremdeles er givende.

No comments: